Tomas (4v 3kk) pääsi elokuussa kauan odottamalleen lomalle mummolaan. Pikku sisko jäi mummin kanssa kotiin ja äiti sekä isä lähtivät ulkomaille. Lomaa varten oli harjoiteltu useampi kuukausi mm. pyllyn pyyhkimistä, eikä kertaakaan koko viikon aikana kuultu vessasta "pyyhkimään".

Koko viikoksi riitti vauhtia ja erilaista mielenkiintoista ohjelmaa. Yhtenä päivänä lähdettiin mummon ja faarin mökille. Aamulla mummo kun aukaisi silmänsä, makuuhuoneen avoimesta ikkunasta kuului Tomaksen äänellä "o'ho kengät unohtui". Pieni mies oli joka aamuisessa työssään hakemassa aamulehteä ja faari keitti kahvia sekä laittoi aamupalaa. Kiire kun oli saada mummo sängystä ylös, niin ei kai sitä aina kenkiä muista. Onneksi oli sateeton päivä.

Mökkivaatteita puettaessa pohdittiin laitetaanko lyhyt- vai pitkähihainen paita päälle. Tomas pyysi mummoa katsomaan mittarista paljonko siellä on ilmaa. Ilmaa oli kuusitoista astetta ja päädyttiin pukemaan pitkähihainen päälle.

Aamupalan jälkeen lähdettiin kiertoteitä mummon ja faarin mökille. Faari toimi taksinkuljettajana ja mummo sekä Tomas istua törröttivät takapenkillä. Matkalla nähtiin monta tuulivoimalaa, rahtilaivoja ja isoja rekka-autoja satamaan menossa. Takapenkillä keskusteltiin  henkevästi luontoystävällisestä sähköntuotannosta ja viennin merkityksestä Suomen talouselämälle.  

Mökillä olikin tosi paljon puuhaa. Avomaan kurkkuja ja herneitä piti sekä pomia että kuljettaa polkutraktorilla paikasta toiseen. Välillä piti koittaa ruohonleikkuuta kelaleikkurilla. Omenoitakin täytyi poimia pärekoriin.

DSC00927-normal.jpg

Ruokataukoa sentään pidettin ja nautittiin ulkona herkkuja eli grillattua makkaraa ja maissia. Ruokailun jälkeen piti pienen miehen melkein kaksi tuntia vahtia mummon sängyssä, että faari nukkuu päikkärit. 4-vuotiaat pojathan eivät mummolassa nuku päiväunia.

DSC00924-normal.jpg

 

Faarin päikkäreiden jälkeen poimittiin pensasmustikoita ja vadelmia välipalaksi ja luettin pikkumökin terassilla äidin lähes kolmekymmentä vuotta vanhaa Aku-Ankka kirjaa.

DSC00925-normal.jpg

Huilitauon jälkeen olikin vuorossa perunan kaivuuta. Tämä oli ennakkoon Tomaksen mielestä haastavaa puuhaa. Onneksi oli kunnon työvälineet ja kaupunkikotiin menevät perunat saatiin kaivettua sekä lisäksi naapurin Vili-koiran sedälle löydettiin monta onkimatoa.

DSC00929-normal.jpg

Kotimatkalla Tomas opetti mummolle väärinpäinlaskua 10-0. Tämä on erittäin tärkeä taito osata, sillä koskaan ei tiedä vaikka mummo joskus lähtisi raketilla kuuhun. Rakettienhan lähtölaskenta on aina väärinpäin. Tässä vaiheessa mummoa jo väsytti ja iltaruoka päätettiin ulkoistaa. Mummolla oli mukana Hesburgerin tarjouskuponkilehtinen ja siitä ruvettin valitsemaan valmiiksi syötävää. Mummon ja Tomaksen valinnat oli äkkiä tehty, mutta faari kun ei ole hampurilaismiehiä, valinta aiheutti vähän pohdintaa. Tomas ehdotti, että koska hänen kummisetänsä pelaa amerikkalaista jalkapalloa ja kummin lemppari on tuplaburgeri, niin faarikin varmasti tykkää siitä. Loppujen lopuksi tosi helppo valinta. Se ei ihan mummolle selvinnyt mitä yhteyttä loppujen lopuksi amerikkalaisella jalkapallolla ja tuplaburgerilla on. Hesburgerissa siis käytiin, leikkipaikassa vähän leikittiin ja faarikin oli ihan tyytyväinen meidän ruokavalintaan. 

Sillä aikaa kun mummo tyhjensi mökkikoreja ja sauna lämpeni, Tomas viritti faarin kanssa urheilukilpailut kaupunkikodin takapihalle. Moskovan kisojen jälkimainingeissä oli meillä joka päivä omat kisat. Kilpailulajeina oli mm. hyppynarunheitto, muovikassimyttyräntyöntö , ympyräjuoksu ja aidanalikierittely (tähän lajiin mummon ja faarin ei täytynyt osallistua). Faarin rullamitalla mitattiin ja tyylipisteitäkin annettiin. Faari kirjasi tunnollisesti ruutupaperille tulokset. Mummo oli kuulemma erittäin hyvä ympyräjuoksussa. Mummo jo alkoi muistelemaan miten ympyrän kehän mitta lasketaan, mutta onneksi ympyrän säteenmitta riitti tässä ympyräjuoksukisassa. Voittajan selville saaminen ei ollut ihan yksinkertaista.  Kilpailijoina olivat  Tomas, mummo sekä faari ja tulosten laskukin oli varsin monimutkaista, mutta Tomaksen mielestä oli ihan selvää että Porin Ässät voitti, Suomi oli toinen ja Englanti jäi kolmanneksi.

DSC00935-normal.jpg

Kisojen jälkeen mentiin saunaan. Lauteilla Tomas katsoi mummoa ja totesi, että sinun tissit on vähän oudot. (4-vuotisen elämänsä aikana ensimmäisen kerran kiinnitti tähän huomiota). Lauteilla keskusteltiin vähän monimutkaisista lääketieteellisistä kysymyksistä ja verrattiin kummankin leikkaus- ja sairaalakokemuksia. Kesken löylyttelyn Tomakselle tuli tosi tosi tärkeää asiaa uutisia katsovalle faarille. Olohuoneesta kuului: "Oletko faari huomannut, että mummolta puuttuu toinen tissi.On faari huomannut. Se on hyvä juttu se". Asia tuli selväksi ja sitten jatkettiin löylyttelyä. Iltapalan ja hampaiden pesun jälkeen mentiin molemmat mummo sekä Tomas makuuhuoneen isoon sänkyyn lukemaan Kunnaksen Hurjaa Harria. Kerrattiin vähän päivän tapahtumia ja ihmeteltiin kiireistä päivää. Pikkukakkostakaan ei ehditty katsomaan eikä rakentamaan pikkulegoja. Onneksi lomapäiviä oli vielä jäljellä. 

Puoli yhdeksältä sammuivat mummo ja Tomas. Miksihän se mummokin oli niin väsynyt. Koko päivänä ei tarvinnut tehdä oikein mitään. Mitä nyt joka toinen minuutti kuului, tule mummo katsoman, auttaisitko vähän jne.

 Seuraavana päivänä olikin vuorossa "yksi,kaksi,kolme,aja"; eli raveja ja ratsastusta.

DSC00942-normal.jpg