Mummo seuraa aika ahkerasti eri ruokablogeja ja niissä olevia ns. muotiruokia. Mukaan ei aina keritä, kun jo tulee uusi useissa blogeissa toistuva ruoka. Avokadopasta jätettiin suosiolla väliin, kun kumpikaan meistä ei välitä erikoisemmin avokadosta, samasta syystä jätettiin Runebergin tortutkin tekemättä. Laskiaispullatkin (todella hyvät) ostettiin leipomon myymälästä, kun tyttären kanssa shoppailu meni leipomisen edelle. Pulled porkia (revittyä possua) meillä on tehty suomalaisena versiona vuosikausia. Tänä vuonna ehkä aiempaa useammin, kun Porissa on myyty porsaan lapaa ja etuselkää todella edullisesti. Useammassa blogissa on esitelty myös vaivaamaton leipä eli no knead bread ja tätähän piti vähän muunnellen kokeilla.
Mittaa kulhoon kuivat aineet
7 dl vehnäjauhoja (meillä 4 dl vehnä- , 2 dl hiiva- ja 1 dl ruisjauhoja)
2 tl suolaa
1/3 tl kuivahiivaa
Lisää 3 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita ja peitä kulho kelmulla. Seisota yön yli huoneenlämmössä.
Aamulla kaada taikina jauhotetulle leivonta alustalle, muotoile vähän ja anna levätä puoli tuntia.
Liota savipata ja laita pata kylmään uuniin ja uuni 225 asteeseen.
Kaada taikina kuumaan pataan ja paista kannen alla puoli tuntia ja ilman kantta vielä 15 minuuttia.
Lopputulos oli ranskalaisen maalaisleivän tyyppinen, rapeakuorinen ja voin kanssa syötynä erittäin maukas. Savipadan voi toki korvata millä tahansa kannellisella uunipadalla. Meillä syödään aika paljon erilaisia liha-kasvispatoja ja kahdeksankymmenluvulla hankittu savipata on ahkerasti käytössä. Savipadassa pitkään haudutetuista ruuista saa meheviä ja maukkaita.