Olo on ollut kuin Veikko Huovisen Hamsterilla. Kellarikylmiö täynnä perunoita, juureksia, mehuja ,hilloja, kurkkuja ym. pakastimet kahdessa huushollissa piukassa mm. marjoja, sieniä, hirvenlihaa. Kesällä saatiin saarivierailulla kalastaja-Karilta miltei veneestä suoraan suolattuja silakoita. Nyt purkki avattiin ja hienoja, kiinteitä hopeakylkiä oli purkki täynnä. Näistä mummo väänsi mummon ja faarin herkkuja eli silakkalaatikkoa ja suutarinlohta. Silakkalaatikko  meillä tehdään yhdellä vanhanajan ohjeella, useampia versioita on mm. Suomen pitäjäruoat ja Satakuntalaisessa keittokirjassa.

Silakkalaatikko

n. 1l perunaviipaleita

6 suolasilakkaa

1 sipuli silputtuna

6-8 maustepippuria rouheena

1dl vettä

1/2 rkl vehnäjauhoja

siankylkeä viipaeina

Perunat, liotetut peratut silakat, sipuli ja rouhuttu maustepippuri kerroksittain vuokaa. Päälle kaadetaan vesi, johon on sekoitettu vehnäjauhot. Päälimmäiseksi pari tuntia suolautumassa olleet possunkulkisiivun palat. Paistetaan ensin noin 15 min 250-asteessa ja sen jälkeen noin tunti 175-asteessa. Nautitaan etikkapunajuurien kanssa. Meillä silakkalaatikkoa varten otetaan esille suurin uunivuoka ja tällä kertaa jäi tämän verran mummon seuraavan päivän lounaalle. Hyvää ruokaa ei voi tulla kuin hyvistä aineista, kiitokset Karille kaloista.

Suutarinlohi

suolasilakoita ( liotetaan pari tuntia)

liemi:

 2dl vettä

1 dl etikkaa

1/2 dl sokeria

10 maustepippuria

1 sipuli

1 laakerinlehti

Kiehauta liemi ja jäähdytä. Perkaa ja fileoi silakat (halkaise ne pituussuuntaan). Kuori ja viipaloi sipuli, rouhi pippurit. Lado silakat ja mausteet kerroksittain tarjoiluastiaan ja kaada liemi päälle. Anna maustua viileässä. Mummon herkkua on suutarinlohi ruisleivän päällä piimän kanssa.

Puolet silakkapytystä on vasta käytetty, vielä päästään näillä kaloilla herkuttelemaan. Joskus vuosia sitten meillä on tehty suolpuolikkaita eli laiskanperunoita, niikuin jossain päin Satakuntaa sanotaan. Muistin mukaan oli ihan hyvää voi-sipulikastikkeen ja ruisleivän kanssa. Tätäkin ruokaa voisi taas kokeilla.