Tyttären mielestä parasta joulupöydässä on äidin tekemä kotijuusto yhdessä Lapin lihan kylmäsavuporopaistin kanssa. Pehmeän makuinen juusto ja voimakas, tiivislihainen poronliha passaavatkin oivallisesti yhteen. Kotijuuston ohje on ollut Satakunnan Kansassa joskus seitsemänkymmentäluvun lopussa, jolloin mummo ensimmäisiä vuosia rakensi oman perheensä jouluruokaperinteitä. Vuosittain juustoa tehdään ainakin jouluksi ja pääsiäiseksi ja syödään poron, kylmäsavulohen tai savulampaan kanssa. Tänä jouluna juusto loppui ensimmäiseksi ja tapaninpäivänä tehtiinkin uusi. Tällä kertaa siivilään, kun iso-ukin tekemä juustokehä oli jo nostettu yläkaapin perälle odottamaan pääsiäistä.

Mummon kotijuusto 

1l punaista maitoa

1 prk kermaviiliä

1 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1 kahvikuppi talouspiimää

suolaa

Sekoita kermaviili, kuohukerma, kananmunat ja piimä. Kuumenna maito kiehumispisteeseen, lisää kermaviiliseos ja pidä kiehumispisteessä kunnes seos herottuu, Nosta seos harsolla vuorattuun juustokehään tai siivilään. Mausta suolalla ja laita painon alle kylmään. Heran voi käyttää sämpylöiden tai leivän nesteenä.

DSC01038-normal.jpg